Saturday, November 11, 2023

Somon cu cartofi si broccoli la cuptor


 

500 gr file somon proaspat

5 cartofi medii

1 capatana de broccoli (crud, nu congelat)

70-100 gr mozarella rasa

curcuma/turmeric

piper

sare

Sos Bechamel:

300 ml lapte

2 linguri faina

2 linguri de unt 82%

nucsoara

Sare

Piper


Cartofii se curata si se pun la fiert intregi. Se fierb pana intra furculita in ei. Nu trebuie sa fie foarte fierti pentru ca se vor mai gati si la cutor. In ultimele 3-4 minute de fierbere a cartofilor, in aceeasi oala se adauga broccoli care a fost clatit si taiat in buchetele. Cand legumele s-au fiert dupa instructiunile de mai sus, se scurg de apa si se lasa sa se raceasca un pic. Cartofii vor trebui sa fie taiati in rondele.



Sosul bechamel

Intre timp, intr-o cratita curata pentru sosuri, se pun doua linguri de faina si se incalzesc un pic in cratita (fara a se arde). Se adauga 2 linguri de unt si cu un tel se amesteca compozitia de faina cu unt. Cand e omogena, se adauga laptele si se amesteca bine pentru a preveni cocoloasele. Se lasa sa fiarba la foc mediu. Se adauga nucsoara, sare, piper si eventual parmezan. Se amesteca des in sos pentru a nu se lipi.Cand sosul s-a ingrosat si are consistenta unei budinci (calde), se opreste focul.

Intr-un vas de yena se adauga cartofii taiati rondele. Deasupra se va adauga somonul caruia in prealabil i-a fost indepartara pielea. Somonul se asezoneaza cu turmeric (curcuma) si piper.


 Deasupra somonului se va adauga broccoli.




 Deasupa broccoli-ului se toarna sosul bechamel uniform. Se presara de-asupa mozarella.



Se coace in cuptorul incalzit la 180 de grade (cu ventilatie), pentru 30-40 de minute sau pana cand mozarella incepe sa devina aramie.



Enjoy!           

No comments:

Post a Comment